Με λίγα λόγια

Ο άψητος-ακατέργαστος καφές έχει ετήσια παραγωγή περίπου 6,5 εκατομμύρια τόνους, σε πάνω από 80 χώρες εξαγωγής, με εκατομμύρια ατόμων να απασχολούνται στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή του. Στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, μετά την αγορά του πετρελαίου, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόρευμα που αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων στις διεθνείς αγορές.
Στο εργοστάσιο επεξεργασίας Caffè KIMBO, ήδη από τη στιγμή της αγοράς, ο πράσινος-ακατέργαστος καφές δεν θεωρείται ως ένα απλό εμπόρευμα, αλλά ως ένα μοναδικό και σπάνιο προϊόν. Κατά συνέπεια η προσοχή επικεντρώνεται συνεχώς στην παραγωγή υψηλής ποιότητας blends, σύμφωνα με την ένδοξη, πολύ φημισμένη Ναπολιτάνικη παράδοση στον καφέ .
Κάθε στάδιο της παραγωγής (καβούρδισμα, ανάμειξη, άλεση) συμβάλλει στη δημιουργία ενός εξαιρετικού καφέ, με κρεμώδες αποτέλεσμα, έντονα αρωματικό, γεμάτη, γλυκιά γεύση με έναν τόνο σοκολάτας, άριστα ισορροπημένη.
Με την ίδια βασική φιλοσοφία, παραμένοντας πιστή στις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε, η εταιρεία ατενίζει το μέλλον, έτοιμη να διευρύνει τους ορίζοντές της και να δεχτεί τις νέες προκλήσεις της αγοράς, αφουγκράζοντας τις εξελίξεις στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Η ιστορία του καφέ

Παρά τους αμέτρητους μύθους που περιστοιχίζουν την προέλευση του καφέ, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο πότε οι καρποί του φυτού χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά και δημιούργησαν το ρόφημα με την έντονη γεύση και ενεργειακές ιδιότητες.
Η ιστορία που υποστηρίζουν οι λάτρεις του καφέ διαδραματίζεται με ήρωα ένα βοσκό στην Αβησσυνία, τον Καλδή, ο οποίος παρατήρησε πως οι κατσίκες του είχαν γίνει ιδιαίτερα ζωηρές όταν τρέφονταν από τα φύλλα και τα κόκκινα μούρα ενός συγκεκριμένου φυτού. Έτσι, συνέλλεξε μερικά μούρα και κατευθύνθηκε στο πλησιέστερο μοναστήρι. Εν συνεχεία ανάμιξε τους καβουρδισμένους κόκκους με νερό δημιουργώντας ένα ζεστό αναζωογονητικό ποτό, το οποίο βοήθησε τους μοναχούς να διατηρούνται ξύπνιοι κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων προσευχών τους.
Ο καφές, που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην Αραβία από τον 13ο αιώνα, είχε αποσταλεί στη Βενετία στις αρχές του 17ου αιώνα η οποία έγινε το εφαλτήριο για να κατακτήσει το Δυτικό κόσμο.

Πράσινος καφές

Ο καφές καλλιεργείται στη ζώνη μεταξύ των δύο τροπικών και η παραγωγή του χωρίζεται σε 4 γεωγραφικές περιοχές:

– Νότια Αμερική:  Βραζιλία, Κολομβία και Περού είναι οι κορυφαίες χώρες στην παραγωγή του καφέ παγκοσμίως. Η ποιότητα των καφέδων από αυτές τις χώρες είναι υψηλή.

– Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική: η περιοχή από το Μεξικό ως τον Παναμά παράγει υψηλής ποιότητας καφέ ποικιλίας Arabica.

– Αφρική: πολλές από τις χώρες της αφρικανικής τροπικής ζώνης παράγουν καφέ ποικιλίας Robusta και ορισμένες ποικιλίες Arabica.

– Ασία: περιλαμβάνει τις περιοχές της Ινδίας, της Ινδονησίας και του Βιετνάμ, που παράγουν κυρίως την ποικιλία Robusta η οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Το φυτό του καφέ.

Το φυτό του καφέ ανήκει στην οικογένεια των Rubiacea, το γένος Coffea.

Μόνο δύο από τα πολλά είδη καλλιεργούνται ευρέως ο Coffea Arabica (καφές Arabica) και ο Coffea Canephora (καφές Robusta)

Το φυτό του καφέ έχει σκούρο πράσινο φύλλωμα και λευκά άνθη με ένα ισχυρό, ευχάριστο άρωμα που γίνονται φωτεινά κόκκινα μούρα, όταν ο καρπός είναι ώριμος.

Μέσα στο στρώμα του μαλακού καρπού υπάρχουν δύο στενόμακροι σπόροι, οι κόκκοι, οι οποίοι έχουν μια στρογγυλεμένη και μια επίπεδη πλευρά, μήκους περίπου 10 mm και πράσινου χρώματος με ανταύγειες που τείνει προς το μπλε, γκρι, κόκκινο ή καφέ, ανάλογα με τις διαφορετικές ποικιλίες.

Ο Arabica είναι η πιο διάσημη και πιο διαδεδομένη ποικιλία καφέ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 75% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι κόκκοι είναι πιο επίπεδοι και στενόμακροι από αυτούς της ποικιλίας Robusta. Το “αυλάκι” στον καρπό είναι ελικοειδές και το χρώμα τους είναι πράσινο με μπλε αποχρώσεις.

Από χημική άποψη, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη του Arabica είναι 1,2% έναντι 2,2% που έχει η ποικιλία Robusta. Η ποικιλία καφέ Arabica έχει πιο γλυκιά και αρωματική γεύση από την Robusta, που σε αντίθεση είναι πιο πικρή και ξυλώδη, αλλά δημιουργεί ένα πιο ενιαίο σώμα καφέ ως αποτέλεσμα.

Η κατανάλωση

Ζωηρό, χαρούμενο, εξωτικό. Ένα όνειρο από μακρινά μέρη που φωτίζει τις στιγμές χαλάρωσης, σηματοδοτεί τις καθημερινές στιγμές μας και γεμίζει τη ζωή μας με γεύση.

Κάθε πρωί πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ανά τον κόσμο ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ. Ακόμα κι αν οι μέθοδοι παρασκευής διαφέρουν, moka, φίλτρου, στιγμιαίος, espresso, παντού στον κόσμο του καφέ επικρατεί ένα must, το μικρό τελετουργικό που σηματοδοτεί τις στιγμές στις μέρες μας.

Κάπου μεταξύ της σκοτεινής γοητείας για ένα αναζωογονητικό προϊόν και ενός κοινωνικού εθίμου, ο καφές έχει δημιουργήσει μια μεγάλη κυκλοφορία των κεφαλαίων, με την τεράστια διάδοση του ακόμα και στις πιο ασυνήθιστες περιοχές του κόσμου, αν αναλογιστούμε ότι δεν είναι προϊόν θεμελιώδους σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου.

Στην Ιταλία, ο καφές είναι συμπυκνωμένος και καταναλώνεται λόγω των  τονωτικών και χωνευτικών ιδιοτήτων του. Το 70% της κατανάλωσής του γίνεται στο σπίτι και το υπόλοιπο 30% στους χώρους εστίασης.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ είναι περίπου 5 κιλά, δηλαδή 600 φλιτζάνια ανά έτος, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση να γίνεται από ενήλικες και τη χαμηλότερη από νεαρούς ενήλικες και τους ηλικιωμένους. Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των Ιταλών όσον αφορά την κατανάλωση καφέ, προέκυψε ότι το 80,5% του πληθυσμού πίνει καφέ, το ποσοστό αυξάνεται σε 89,8 % του πληθυσμού για τις ηλικίες μεταξύ 40 και 49 ετών, ενώ είναι χαμηλότερη στο 70,1% για τους νεαρούς ενήλικες ηλικίας έως 29 ετών, ωστόσο όμως στη συγκεκριμένη  ομάδα η κατανάλωση αυξάνεται.

Τα στοιχεία για τους τακτικούς καταναλωτές αποτυπώνονται ως εξής: ο μέσος αριθμός των καφέδων την ημέρα ανέρχεται στους 2.7, πάνω από το 47% των καταναλωτών πίνουν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια ανά ημέρα και το 56% των καταναλωτών είναι άνδρες.

Ετησίως η Ιταλία εισάγει περίπου 324.000 τόνους πράσινου καφέ, εκ των οποίων οι μισοί είναι Arabica και οι μισοί Robusta. Η χώρα εξάγει περίπου 3.800 τόνους καφέ στο εξωτερικό και έχει ετήσια κατανάλωση περίπου 112 εκατομμύρια σάκους πράσινου καφέ, κυρίως Arabica και Robusta. Η εγχώρια κατανάλωση διαχωρίζεται ως εξής: οικιακή κατανάλωση 70%, HO.RE.CA. περίπου 25% και κατανάλωση από τους αυτόματους πωλητές 5%.

Η κατανάλωση του καφέ στην Ιταλία είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. και χαμηλότερη συγκριτικά με των υπόλοιπων χωρών. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο διαφορετικό χαρακτήρα της κατανάλωσης και των διαφορετικών διατροφικών συνηθειών. Στις χώρες όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι υψηλότερη (Σκανδιναβικές χώρες με περίπου 10 κιλά ανά έτος) ο καφές θεωρείται ως ένα ελαφρύ ρόφημα που πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ενώ για τους Ιταλούς ο καφές έχει μια ισχυρή γεύση και χωνευτικές- διεγερτικές ιδιότητες και συνεπώς καταναλώνεται σε μικρές δόσεις.