Επίπεδο δυσκολίας: εύκολο
Χρόνος προετοιμασίας: αρκετός
Χρόνος ψύξης: 4 ώρες

Υλικά για 4 άτομα

300ml δυνατού καφέ KIMBO espresso
4 μεγάλα ώριμα αχλάδια
150γρ ζάχαρη άχνη
6 φλούδες  κάρδαμου και σπόρους
Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
2 κουταλιές του γλυκού αλεσμένα και ψημένα αμύγδαλα
Φύλλα μέντας για το σερβίρισμα
Κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι με γεύση βανίλια

Ξεφλουδίστε τα αχλάδια με ένα κοφτερό μαχαίρι, προσπαθώντας να διατηρήσουν την αρχική τους μορφή. Κόψτε ένα κομμάτι από το κάτω μέρος, έτσι ώστε τα αχλάδια θα στέκονται όρθια  στο νερό κατά το μαγείρεμα.
Σε μια κατσαρόλα όπου τα αχλάδια μπορούν  να σταθούν το ένα δίπλα στο άλλο, ρίξτε τον καφέ KIMBO espresso με τη ζάχαρη, 75ml νερού, το κάρδαμο, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα, ανακατέψτε  και αφήστε να βράσουν μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τοποθετήστε τα αχλάδια στην κατσαρόλα, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 20-25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά έως ότου τα αχλάδια να μαλακώσουν χωρίς να χάσουν το σχήμα τους.
Αφαιρέστε τα αχλάδια από το σιρόπι προσεκτικά και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο. Στη συνέχεια βράστε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά μέχρι να παραμείνει περίπου 125ml. Αφήστε το να κρυώσει και περιχύστε τα αχλάδια. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για 4 ώρες.
Για να σερβίρετε, κόψτε κάθε αχλάδι στο μισό, σε μια πιατέλα, αλείψτε με το σιρόπι και πασπαλίστε με τα αμύγδαλα. Διακοσμήστε με ένα φύλλο δυόσμου και σερβίρετε, αν θέλετε, με κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι με γεύση βανίλιας.